Depresyon günümüzde oldukça yaygın olan, psikolojik rahatsızlıklardandır. Bu rahatsızlıklar bireyin kendisini sıkıntılı hissetmesine, hayatını sürdürmekte zorluk çekmesine ve umutsuzluk döngüsüne girmesine sebep olur. Dolayısıyla bireyin yaşamı o kadar zor hale gelir ki, birey yaşamına son vermek bile isteyebilir.
Ruhsal rahatsızlıklar olarak depresyon ve panik atak, çözümsüz değildir. Aksine çözümü olan bu rahatsızlıklar için, uygulanan birtakım psikolojik müdahalelerle kişinin rahatlaması sağlanabilir. Ancak öncelikle kişinin bu rahatsızlıkları tanıması, yararlı olacaktır.
DEPRESYON
Kişide kalıtımsal, çevresel ya da hormonal bozukluklar sonrasında gelişen çökkünlük halidir. Aşağıdaki dokuz belirtiden en az beşinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak üzere), en az iki hafta süresince var olması durumuna “major depresyon” denir.
DEPRESYONUN BELİRTİLERİ
1-Hemen her gün ve günün büyük bir kısmında gözlenen çökkün bir duygu-durum hali (kendini mutsuz, ağlayacakmış gibi, umutsuz hissetme vs.).
2-Hemen her gün yaklaşık gün boyu süren tüm ya da çoğu etkinliğe karşı ilgi ve zevk almada azalma (daha önce keyif alınarak yapılan aktivitelerden artık hoşlanmama, yapmak zorunda olduğu için yapma, bıkkın olma, isteksizlik).
3-Kendiliğinden önemli derecede kilo kaybı ya da alımı ( bir ay içinde vücut ağırlığının %5 ‘inden fazlasının artması ya da azalması) ya da hemen her gün iştahta artma yada azalmanın olması.
4-Hemen her gün uykusuzluk ya da aşırı uyku hali.
5-Hemen her gün olağan zihinsel ve bedensel işlevsellikte azalma ya da huzursuzluk (gün boyu evden veya yataktan çıkmama)
6-Hemen her gün halsizlik, yorgunluk hisleri, daha önceki günler kadar enerjik hissetmeme.
7-Hemen her gün kendini değersiz hissetme, küçük görme, kendini beğenmeme,yoğun suçluluk duygular?
8-Hemen her gün dikkat, konsantrasyon, algılama yeteneğinde azalma olması
9-Tekrarlayan ölüm düşünceleri, intihar planları veya eylemlerinin varlığı.
DEPRESYON HİKAYESİ
Ayşe Hanım 28 yaşında, evli ve bir çocuk sahibi bir bayandır. Ayşe Hanım, son iki
haftadan bu yana evden hiç çıkmak istememekte, gününün büyük kısmını neredeyse yataktan çıkmadan geçirmek istemektedir. İçinden yemek yapmak, evi toparlamak gelmemektedir. Oğlu, ilkokul ikiye gitmektedir. Oğluna bile vakit ayırmak istememekte, okula giderken onu zoraki bir şekilde hazırlamaktadır. Daha önce oğlunun derslerine yardım etmekten büyük zevk duyarken şimdi onu bile yapmayı işkence gibi görmektedir. Kocası ise, Ayşe Hanıma her şekilde destek olmaya çalışmakta ama artık O da bu süreci geçirmekte zorluk çekmektedir. Ayşe Hanım, daha önceleri oldukça neşeli, hayattan zevk alabiliyorken şimdi hiçbir şeklide hayattan zevk almamaktadır.
Bu durumda Ayşe Hanıma, yakınları yardım etmekte zorluk çekebilirler. Ayşe Hanım ise her geçen gün biraz daha umutsuzluğa düşebilir. Bu nedenle Ayşe Hanımın en kısa sürede profesyonel bir meslek elemanına başvurması gerekmektedir.
Özel Mersin Boğaziçi Aile Danışma Merkezi, 2009 yılından bu yana aile danışmanlığı ve psikolojik hizmetler alanında, ilimizde çalışmaya yetkili ve yasal olarak açılış izni almış bir psikolojik danışmanlık merkezidir.