OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Okul öncesi eğitimin önemi tüm dünyada kabul edilmiş bir gerçektir. Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Çocukların zihinsel ve kişilik gelişiminin %70’i 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır. Bu süre içinde kazanılan davranış biçimleri, tüm yaşam boyunca devam etmektedir. Erken çocukluk adı verilen 0-6 yaş arası dönem çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Beyin gelişiminin büyük bir bölümü 0-4 yaş arasında tamamlanmaktadır.
Yaygın olan yanlış anlayışa göre okul öncesi eğitim kurumları sadece annesi çalışan çocukların yararlanacağı yerler değildir. Her çocuk, kişiliğinin özgürce gelişimi için okul öncesi eğitim sürecinden mutlaka istifade ettirilmelidir. Okul öncesi eğitim, ilköğretime hazırlık basamağı olarak düşünüldüğünde, bu eğitimin etkililiği ilköğretime ve dolayısıyla da eğitimin tüm kademelerine katkıda bulunacaktır.
Okul öncesi eğitimin etkileriyle ilgili dünyada ve Türkiye’ de pek çok çalışmalar yapılmıştır ve bu çalışmalar okul öncesi eğitimin birey üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir.
Yapılan araştırmalar:
Okul öncesi eğitimle ;
Bu dönemde aile ile kurumlar arasında sıkı bir işbirliği sağlanmasğ gerekmektedir. Ailenin koşulları ne kadar elverişli olursa olsun, çocuğu yaşıtlarıyla birlikte uygun bir ortamda ve uzman eğitimcilerin gözetiminde gelişimin her evresinin temel özelliklerini göz önünde bulundurarak temel öğrenime hazırlamak, şüphesiz daha olumlu sonuçlar verecektir.
Psikolog Müge BEĞENİLMİŞ
Özel Mersin Boğaziçi Aile Danışma Merkezi, 2009 yılından bu yana aile danışmanlığı ve psikolojik hizmetler alanında, ilimizde çalışmaya yetkili ve yasal olarak açılış izni almış bir psikolojik danışmanlık merkezidir.